DUELL

I kväll blir det Duell!

En av mina teatergrupper, plus cellofolk, plus musikalstuderande ska framföra en hopjox-föreställning kallad Duell!

Det blir som ett smörgåsbord av... Ja... Lite allt möjligt!

Vansinnigt spännande.

Eftersom min man inte kommer kan jag med gott samvete starta föreställningen med en interaktiv duell-lek. Min man avskyr när man blandar in publiken. Jag också. Om jag är publik. Men nu är jag programledare, och då är det en annan femma, sörrni!

duell

Positivt tänkande

Det finns inget som kan få mig så negativ som positivt tänkande. URK!!!

Alla dessa coacher, inspiratörer, glädjespridare.

LÄGG AV!!! vill jag skrika åt dom.

Ni är fåniga, patetiska, på låtsas! Och så börjar jag tänka på allt dåligt i världen och så slurpas jag ner i ett mörker...

Men något har hänt. Måhända tillfälligt.

Nu gör jag ett tappert försök att tänka positivt, på riktigt. Ser ljusglimtarna. Låter mig förstora dessa tills de blir gigantiska solar som värmer både hjärta och själ. Jag ser det mörka, accepterar det, går vidare. Tar tag i nästa ljusglimt, förstorar den. Och så vidare.

För även om detta gör mig fånig, patetisk och på låtsas, så verkar det ju betydligt roligare.


Låtsaslivet är underbart

PP

Idag har vi repat teater.
Varje söndag är det Pernillas Pojkar som gäller. Och det är underbart!

Idag började jag med att regissera min mamma. Hon är med i pjäsen som sagoberättare, världens mysigaste! Lite läskigt att regissera sin egen mamma... Eller "läskigt" kanske inte är rätt ord. Hm... Mer spännande, eller ja... Jag vet inte...

Ni vet, man spelar ju olika roller i livet. Man är en person med sina barn, en med sina kompisar, en med sin chef, en med sin mamma. Nu ska mina roller som regissör och dotter kombineras. Och det går bra! Det är till och med kul! Ha, ha, ha! Är jag förvånad? Kanske. Eller egentligen inte. Oj, vad jag svamlar idag. Ja, då får det vara så!

Efter min mammaregi var det dags att bita tag i delar med fler skådespelare inblandade. Och det är så härligt. Man får verkligen kasta sig från den mest absurda komik till det allvarligaste allvar.

Jag älskar att regissera. Jag ÄLSKAR DET! Känner mig hemma.

Kändes som att vi kom en bra bit på väg. Som att pjäsen kan bli riktigt bra. Hoppas!!!

PPPP

Tal igen...

Jag är den sämsta talaren i universum... Eller nej, jag ska inte överdriva. Jag går ju faktiskt fram till mikrofonen, gör läten i den. Det är mer än vad många klarar. Men mer än så är det icke.

Som teatermänniska förväntas man klara många saker. Gestalta karaktärer, förstå pjäser, vara lite knäpp och hålla tal. En del karaktärer kan jag gestalta, jag förstår ganska många pjäser, jag är absolut knäpp, men jag kan INTE hålla tal!!!

Det var därför jag hade en "spöktalare" på galan... (Tack Jeff) Vis av erfarenheten. Och när spöktalaren talat klart och jag fick hålla i micken, vad sa jag då? Inte mycket vettigt i alla fall...

Förra året försökta jag hålla tal på Valborgsmässoafton. Det gick åt skogen. Tre gånger försökte jag berätta, för en måttligt intresserad publik, att jag hade en spöke i min trädgård... "En spöke"? Nä, jag kan helt enkelt inte.

Och det är ingen fara. Man kan lida av värre saker.

Idag frågade en trevlig kvinna "Kan du hålla tal i Stadsparken på valborgsmässoafton?". Jag skrattade lite lätt och svarade med entusiasm "Ja, det kan jag!"

Ja... Analysera det, den som kan...

O. M. G. mamma!

Jag blev vald till årets eldsjäl i Katrineholm. En ära bigger than the ass of Lopez! Jag är så glad, så glad, så glad!

Kände mig riktigt snygg på galan. Med smycken lånade av Inga Garmland, läckra strumpbyxor, mina coola Mary Janes, varenda hårtstrå på plats och effektfulla lösögonfransar. Klänningen hade dock krympt i tvätten och jag var smått orolig för att jag skulle bjuda galagästerna på en rumpchock, men mig veterligen skedde så inte.

Mina galakompanjoner Therese och Thomas var också hur snygga som helst. När vi blev fotade tillsammans i entrén tyckte fotografen att vi såg ut som ett band. He, he...

Jag har inte riktigt hämtat mig än. Vare sig från att bli vald till eldsjäl eller från det faktum att min mamma skrev kommentaren "omg" till mitt förra blogginlägg.

Jag var hur pirrig som helst på galan. Men faktiskt inte mest för att jag var nominerad. Nej, mest för att jag och Jeff planerade en kupp om jag skulle vinna. Jeff skulle klä ut sig till mig, ta emot priset, ta besittning över mikrofonen och hålla tal åt mig. Och VI GJORDE DET!!! Så himla kul och lyckat!!! JAG ÄLSKAR ATT GÖRA ROLIGA SAKER!!!

Idag är det måndag! Nu är galan över. Det är dags att ta på mustaschen. Nu är jag Gunnar igen!

galagunnar

Jag vann!

Jag VANN!!!

Jag glömde inte Katrineholmsrevyn eller arbetarteatern!

Jag är nominerad till årets eldsjäl i Katrineholm. Det är en stooor ära!

I förrgår morse ringde Katrineholmskuriren och ställde ett par frågor till mig. Jag svarade så snabbt jag kunde på alla kluriga undringar. "Vad inspirerar dig?" Oh, tänk, tänk, tänk. Så svarade jag ögona böj.

Varför hade jag så bråttom? Trodde jag journalisten skulle lägga på om jag sa "Ett ögonblick, nu måste jag tänka..." Och vad hade det spelat för roll? Nu spottade jag istället fram svar som om det var ett frågesportprogram på tv där allting går på tid.

Men, men... Jag svarade inte sååå tokigt i alla fall. Ett par småmissar, som ingen bryr sig om mer än jag.

Idag fanns intervjun med i tidningen. En pyttegrej som störde mig (förutom att jag såg ut som någon politiker eller nåt på bilden) var att det inte stod att jag arbetar tillsammans med Katrineholmsrevyn och Arbetarteatern, för det gör jag, och det sa jag. Men jag fattar i och för sig att man som journalist inte kan ha med allt. Men som aktiv teatermänniska i stan så känns sånt viktigt. Jag vill inte att Katrineholmsrevyn och Arbetarteatern ska tro att jag inte nämnde dom, att dom inte är viktiga för mig.

Ja, ja. Nu åker mustaschen på! Dags att bli Gunnar igen!

  "Vi ses Snorungar!"


Möt Gunnar!Så här har jag sett ut idag när jag har varit Gunnar. Vid min sida har jag syster Eva-Lisa. Tillsammans har vi, vår syster Ylva-Li och Kulturskoleorkestern försökt lära minsta syster Lill-Nicka aaallt man behöver veta för att klara sig här i livet.

Tre föreställningar idag. Julita, Bie och Valla. Nu är jag totalt slut. Mustaschen har slitit bort huden från överläppen och jag förstår inte riktigt hur jag ska få energi till att leda teatergrupp i kväll...

Men som Gunnar hade sagt: "Vi ger inte upp! Visst gör vi inte?!"

Gunnardagar

God morgon. Har gått upp lite extra tidigt idag. Kommer få göra det några dagar framöver. Kulturskolan (mitt jobb alltså) ska nämligen ut på sin årliga Skolturné.

Då åker vi runt med en liten musikteaterföreställning till Katrineholms alla tvåor. Jättekul! Och ganska slitigt.

Kollegiet drar iväg till en skola, riggar upp för alla musiker. Kör fullt ös för kanske hundra barn. Slänger ihop grejerna igen och så drar man vidare till nästa skola. Tre skolor på en dag ofta.

Men i år har vi gjort det lite lättare för oss. Två av dagarna får barnen komma till oss. Puh...

Årets föreställning heter Musikvandringen. Jag spelar Gunnar. En 40+are som gör allt för att ta hand om sin galna syster som aldrig tycks lära sig någonting. Hon har fått sparken från 46 skolor!

Så nu får systern gå på musikvandring i skogen och lära sig en massa om musik och instrument. Ja, det är Gunnars mål.

Gunnar ska ha mustasch. Min räcker inte riktigt till, så det blir en löstagbar variant. Hoppas den sitter fast under de intensiva föreställningarna...

`jöss!

PERNILLAS POJKAR

Idag har vi repeterat Teater Orkas föreställning PERNILLAS POJKAR. Åh, jag skulle vilja att vi fick repa varje dag, heltid, tills det är dags för premiär i slutet av maj. Men nu får vi nöja oss med att träffas en gång i veckan...

Klicka på bilden så får ni se ett härligt klipp från dagens rep.Hoppas ni kommer och tittar!


Memorylane

Jag snubblade över gamla bilder. Bilder som jag och Therese tagit till en miniutställning som vi hade i Hud och Hårs skyltfönster. Jag tror utställningen hette "Tager Du". Var det fem år sen..?

tager du

(Fotografierna är (c) Therese Fasth och Jenny Wistbacka)

Ögonryckningar

Mitt vänstra ögonlock lever sitt eget liv.

Det började någon gång i november eller december förra året. Jag kände hur det började rycka i locket lite då och då. Störigt, men inte värre än så. Efter några veckor försvann ryckningarna.

Men i januari kom de tillbaka. Och de håller i sig. Det är inte såna där små ryckningar som inte syns. Nej då, om man tittar noga så kan man notera att ögonlocket drar iväg åt sidan.

Jag bad min make kolla upp vad ryckningarna kan bero på. Det mesta lutar åt att det är helt ofarligt. Förmodligen är det stressrelaterat och ryckningarna kommer upphöra om några månader.

Men just nu får jag finna mig att känna mig som ett ticks-monster!


Oscars visa

Säger du är vacker underbar
Säger att du är det bästa som jag har

Men orden faller till marken som stenar
Jag får inte fram vad jag egentligen menar

Du tittar på mig och undrar varför jag ler
Du tittar på mig och undrar vad jag ser
Önskar att jag vore din spegel
Skulle jag visa dig vilket mirakel du är

Du kunde spegla dig i mig
Jag skulle visa för dig
Vem du är för mig
Vem du är för mig

Låt mig vara din spegel
Låt mig vara din spegel

Du tittar på mig och undrar varför jag ler
Du tittar på mig och undrar vad jag ser
Önskar att jag vore ditt segel
Skulle jag föra dig precis vart du vill

Du kunde segla bort med mig
Jag skulle kunna hjälpa dig
Ta dig dit du vill
Ta dig dit du vill

Låt mig vara ditt segel
Låt mig vara ditt segel

Nu har det börjat!

Idag började vi repa Pernillas Pojkar, ordentligt! Vi tjyvstartade ju lite i december, men idag satte vi igång på riktigt.

Och jag blir så till mig så jag blir alldeles knollrig!!! Alla är så duktiga! Det kommer bli så kul! Det kommer bli så bra! HURRA!!!

Plötsligt

Plötsligt svider det i nerverna
En sur uppstötning vandrar från hjärtat till halsen och tillbaka igen
Vad hände?
Vad gjorde du?
Jag vet inte
Jag är fullt upptagen med att bli besviken

suddöga

Är Thomas Paul?

Ni som känner min make väl, vet att hans morgonhumör är skapt av självaste Hin Håle. Dock kompenseras detta med att han vid de flesta andra tider på dygnet är ett helgon.

Hur som haver fann vi den här bysten i Paris:

MorgonThomas

Thomas, väl medveten om sitt nyvakenhumör, gav genast statyn namnet "MorgonThomas". För den bistra snubben på statyn är otroligt lik Thomas.

Samma filur dök upp på fler ställen i Paris.

Thomastavla
Thomas o tavla

Vad är då detta för snubbe som ser ut att vara Thomas tvillingbror? Jo sörrni, det är en fransk poet vid namn Paul Verlaine (1844-1896). En bisexuell figur som var olycklig större delen av sitt liv och hade det allmänt jobbigt.

Ja, vad säger man om detta? Hänger det ihop på något sätt? Har Paul återuppstått? Om man ser på bilder av Thomas och hans familj så finns det tydliga tecken på att Thomas inte riktigt... hur ska man säga... ibland faller äpplet en bit från trädet trots allt!

Thomas har alltid varit fascinerad av Frankrike, av poeter och särskilt av 1800-talet. Thomas sexuella läggning kan man prata länge om...

Dock finns stora skillnader mellan de tu. Paul led av dyspepsi (sura uppstötningar, matsmältningssvårigheter) och det gör inte Thomas, tvärtom verkar hans mage tåla det mesta. Paul skrev poesi, det gör inte Thomas. Paul sköt sin älskare, det har jag svårt att tro att Thomas skulle vara kapabel att göra.

Ja... Vad tror ni?


Resultatet!

jag

Så här blev det!

Förändringen fortsätter...

Nu har jag i blekning nummer två! Plus ögonbrynsfärg... Ja, jag har lite på fransarna också, men på mina hängande tröttögon med minifransar så syns ju aldrig sånt ändå...

färg

Rastlöst hår

Varje gång jag klippt mig, färgat mitt hår, blekt mitt hår, tänker jag att nu får det räcka! Men tydligen så gör det inte det. För det dröjer aldrig länge innan jag hittar på något nytt. Jag vet inte varför.

Allt jag gör med håret är absolut inte snyggt, en del är supercoolt, ibland blir det traditionellt vackert. Men aldrig långvarigt.

Så nu sitter jag här, för tusende gången, med blekningsmedel i håret. Trots att jag vet att det förstör varenda kort hårstrå jag har på mitt huvud.

Men äh. Jag KÖÖÖR!!! MOHAHA!!!

påse

Inget snask!

tårta

Nu är det dags igen.
Nu ska jag låta bli fika, godis och annat snacks fram till Katrineholmsgalan 20 mars. Borde inte vara så svårt.

Jag lyckades stå emot alla kaloribomber i början av året, fem veckor i streck. Heja mig! Sen blev det sportlov och Paris-resa och annat kolijox, då åt jag vad jag ville.

Men nu ska jag ta tag i det igen. Är inne på dag fyra faktiskt. Känns fint. Igår blev jag dock vansinnigt sugen på en croissant. Frågade Thomas om en croissant räknas som fika... Eller om man kan låtsas att det är något annat. Men mitt samvete talade till sist om för mig att jag fick avstå det läckra bakverket.

Sen kan man ju fråga sig hur lämpligt det var att äta pommes frites från Sibylla till kvällsmat. Ha, ha, ha. Dubbelmoralen är min bästis!

Men en grej jag märkte när jag var i Paris var att mitt sötsug inte alls var lika stort som vanligt. Vi var inne i ett tiotal chokladbutiker, men jag köpte inget, för jag ville inte! Det luktade väldigt gott, och allt var oerhört vackert. Men snålvattnet rann inte. Märkligt va? Vem är jag om jag inte är chokladberoende?!!

jag

(Båda bilderna är från vistelsen i Paris. En underbar resa.)

Insikter på museum

När jag vandrade på Musee du Orsay i Paris i söndags så tänkte jag på lite grejer. Dels tänkte jag på att dylika museum är finkultur och man vore enbart glad om ens barn ville förkovra sig i dem. Inte sant? Men allt våld, allt blod, all död som skildras, är det inte farligt för barnen? För det blir ju ett väldans ståhej kring våld på foto. Men det är ju på något sätt samma sak, bara med olika tiders uttrycksmedel. Samma med teater och film. Låt gärna ditt barn se någon halshuggas i en Shakespearpjäs eller i ett grekiskt drama, men håll för guds skull koll på vilken ålder filmen du hyr är ifrån!

Viss censur fanns det dock på Orsay. Kolla in denna tavla.

hela tavlantavla
tavla II

Den däckade mannens snopp är skyld av något som inte går att identifiera... Jag tvivlar på att konstnären målade tavlan så här från start. Det intressanta är att mönstret på det oidentifierbara "tyget" tycks vara hämtat från det intilliggande skynket, som om man hoppas att åskådaren ska köpa att det är ett skynke som används av de som sitter bakom och sen vandrar skynket mellan mannens ben och råkar lägga sig över hans kön.

Tänk er konstnärens besvikelse. Han får i uppdrag att måla en tavla som ska skildra ett urartat kalas, där alkohol och sexlustar tar över människans förstånd. Så när han visar resultatet säger uppdragsgivarna. "Mja, den är väl okej, men man ser den där mannens snopp. Så kan vi inte ha det!"

Och i nästa andetag säger uppdragsgivarna "Men den blå foten funkar!"

blå fot
tavla


Tillbaka från Paris!

Helgen spenderades i underbara Paris. Jag och Thomas åt god mat, såg på vackra ting och njöt av livet för fulla muggar!

Nu är man tillbaka i Katrineholm... Och ja... Vädret kunde vara lite mer välkomnande tycker jag...

vin

Från det ena... till det andra.

rusk

RSS 2.0