TÄVLINGEN HAR FÅTT EN VINNARE

blod Vinnaren i Knöltävlingen är nu utsedd! Grattis Tess!

Juryns motivering:
"För ett fyndigt och humoristiskt svar där någon äntligen har modet att föra hårsäckarnas talan!"

Och Therese Lydeholdt Bergs bidrag löd:

"Jag tror som så att Du kanske har lite åldersskräck. Jag tror att du är en sån som drar bort alla gråa hår du ser. Därifrån kan ett grått hårstrå som egentligen bara vill ut, hamnat under huden där den har växt, alltså ett innåt växt hårstrå! Eller så kan det vara så att en av dina hårsäckar säger ifrån "Låt mitt hårstrå sitta kvar!!!" ... eller kanske en hårcysta eller fettknöl som de andra säger.. :D Kramar tess!"

Tess kan se fram emot att få se Teater Orkas produktion Stormen Johanna och mormors Öga nu i november!

(Juryn består av Teater Orka, det vill säga Annicka Halvarsson och Jenny Wistbacka)


Världens bästa Leona!

Min bästelibästaste bästis Therese har en dotter som heter Leona, hon är fem. Och jag tror att hon kan vara en av de roligaste och klokaste människorna i världen.

Nyss fick jag en bild skickad till mig. Leona hade bett Therese att ta en bild på Leona när hon låg och blundade. "Sover du?" undrade Therese. Leona svarade "Nej, jag är ju död".

leona

En annan gång gjorde Leona en låt till sin mamma. Den gick så här:
"Mamma Therese var vacker som diamanter.
Hon var en prinsessa som var i stadsparken.
Hon älskade sina barn
men så blev hon arg men hon var snäll
och var som då som en älg"

En annan gång undrade Leona vem som gjort bärfisarna.
Då svarade Therese att en del tror att det är Gud som skapat allt. "Snokarna också?" undrade Leona. Och jo, i så fall måste ju Gud ha gjort snokarna svarade Therese. Då sa den kloka femåringen: "Å, vilken dum farbror".

Mina vanskötta små raringar!

De sista veckorna har jag ägnat en hel del tid åt mina djur.  Djuraffären, där mina djur kommer från, gav mig felaktig information gällande djurens skötsel. Detta har lett till att jag utsatt mina djur för djurplågeri! Nu vet jag bättre och gör allt jag kan för att få mina djur att må bra. Det har krävts en hel del arbete, och det är inte slut än...

Ni som är sugna på att köpa ett litet djur. Gör det inte från djuraffären! Och OM ni nu ändå gör det... Lita inte på att ni får korrekt information från personalen. Sök på nätet först. Trippelkolla informationen ni hittar. Och gör detta INNAN ni handlar djuret. Gör inte samma misstag som jag!

Här är mina raringar som numera lever ett drägligt liv!

Prommis
Prommis, den vilde.

Prommo
Prommo, min lilla skatt, vars liv höll på att bli alltför kort.

Donatello
Donatello, en Reeves kärrsköldpadda. Håll tummarna för att hans skalröta försvinner!

Sallad
Sallad, den spanska revbenssalamandern, som snart ska få ett nytt akvarium.


Blodboll i huvet! (Varning för starka bilder)

Nu har jag varit hos läkaren. Det visade sig att min knöl på skallen inte var någon atherom (talgkörtelcysta) som man först hade trott. Näpp, det var tydligen en gammal blodboll. Mysigt va? Som ett blåmärke som samlat på sig massa blod så det blivit en bula.

Therese Fasth följde med mig till doktorn och dokumenterade alltihop. Skåda och njut:

blod
Först fick jag vackert betala 150 kronor.

blod
Sen blev jag rakad och tvättad.

blod
Undersköterskan förberedde bedövningen.

blod
Så kom farbror (?) doktorn och förberedde inför borttagandet av atheromen. Först bedövning. Sedan var planen att man skulle göra ett snitt för att kunna klämma ut talgkörteln och skära loss den.

blod
Nålen kördes in i bulan och det dröjde inte många sekunder förrän doktorn börja säga ord som "Fascinerande", "Intressant" och liknande. Dessa ord kändes märkliga att lyssna till när man låga på en brits och fick sin huvudknöl behandlad...

blod
Det som fascinerade doktorn var att det inte alls var en atherom, utan en samling av gammalt blod i kärlen. Han lyckades suga ut blodet med sprutan så bulan blev tömd. "Har du slagit dig i huvudet, i ett badrumsskåp eller nåt?" undrade doktorn. Det är inget jag kan minnas att jag gjort, men man slår sig ju lite överallt mest hela tiden tycker jag.

blod
Förhoppningsvis är knölen borta nu. Man behövde aldrig skära. Det räckte med sprutan idag. Men har jag otur så fylls bulan på igen, och då kan man behöva ta bort blodkärlen som sitter just där. Då är det ett lite klurigare ingrepp.

blod
Undersköterskan la ett tryckförband på den före detta bulan.

blod
På fredag ska jag till doktorn igen, så han får kolla om kärlen slurpat åt sig en massa blod igen, eller om det räckte med dagens ingrepp.

Håll tummarna för att det inte behövs karvas!

Tack Therese för att du följde med och dokumenterade. Tack doktorn och undersköterskan för att ni med glädje ställde upp på att bli fotograferade. Tack Carenina för att du var barnvakt åt Liam.

Idag ska knölen bort

Om bara en liten stund ska jag till doktorn för att ta bort knölen på mitt huvud. Jag ser fram emot det på ett märkligt vis. Någon ska stå och karva på min skalle! Hoppas jag får stygn... He, he.

Min kompis Therese följer med och om vi ber riktigt snällt så kanske vi får fota hela proceduren. Då ska ni få ta del av skallkarvandet.

Snart har sköldpaddan det bra...

Dumma djuraffär som for med osanning kring vad vår sköldpadda behövde.

Det här akvariet är lagom stort (inte). Den här belysningen räcker (inte). Det här fodret är allt den behöver (inte).

Dumma djuraffär som for med osanning kring vad vår salamander behövde.

Den här salamandern passar perfekt tillsammans med er sköldpadda (inte). Den behöver bara äta röda mygglarver (inte). Doppvärmare är jättebra att ha till salamandern (INTE).

Dumma djuraffär som for med osanning kring vad våra möss behövde.

Dom här två hanarna kommer fungera jättebra tillsammans (inte). Det här fodret är allt dom behöver (inte).

Efter att ha lärt mig av mina många misstag så har jag blivit medlem på en sida på nätet som heter Zoonen. Där har jag fått veta allt jag behöver veta för att jag ska skapa en bättre miljö åt mina djur. Det jobbiga är att det är många på Zoonen som är väldigt trötta på alla naiva människor (som jag) som köper djur på djuraffär och inte vet tillräckligt för att kunna ta hand om sina djur. Så man får vara lite beredd på skäll... Men det är det värt. Huvudsaken är att man får den information man behöver!

Dumma, dumma djuraffär...

På tisdag ryker knölen!

På tisdag kommer min knöl på skallen att borttagas. Efter det kan vi bekräfta vad det egentligen är för någon mojjäng som prytt mitt huvud.

Då ska jag och Annicka Halvarsson gå igenom era svar på tävlingen.

Det finns alltså fortfarande liiite tid kvar att hitta på något finurligt bidrag till tävlingen. Och då kan man ju vinna det fantastiska, underbara, megabautabraiga priset som är en VIP-plats på Teater Orkas föreställning Stormen Johanna och Mormors Öga som har premiär i november i Katrineholm.

Så gnugga era geniknölar nu (he, he). VIP-platsen kan bli din!

orka

SKETCHSKRIVNING

jag

Jag skriver lite sketcher till Katrineholmsrevyn.


Då min tid inte räcker till för att stå på scen i revyn, eller regissera, så lägger jag lite krut på textskrivande. Jag hade samma plan förra året men började skriva alldeles för sent. Detta ledde till att ett par sketcher jag skrev tog upp ämnen som revyn redan behandlade i andra sketcher. Dessutom stressade jag upp mig själv eftersom det var så knappt om tid.

Så! Vis av erfarenheten skriver jag redan nu. Fast revyrepetitionerna inte börjar förrän i... oktober kanske?

Det känns toppen. Men en annan klurighet uppstår. Jag försöker ta upp aktuella händelser, gärna lokala, sånt är alltid poppis i revysammanhang. Men det som är aktuellt idag behöver inte upplevas som aktuellt när revyn väl har premiär i januari. Och även om jag lyckas skriva om sånt som fortfarande känns brännande i början av nästa år så måste man vara beredd på att nya grejer kan hända inom samma ämne.

Ponera att jag redan nu har skrivit värsta fyndiga numret om kronprinsessans förlovning (vilket jag inte har). Sen bestämmer sig kronprinsessan i november för att göra slut med sin gymkille. Jag menar, då kan ju min sketch bli helt inaktuell. Eller så måste den justeras rejält så den fortfarande går att använda.

Sånt måste man tänka på... Mmm...

Om ni har förslag på vad jag kan skriva sketch om så får ni gärna tipsa mig.

(Bilden är tillverkad på www.yearbookyourself.com)

Allsångsglädje i Katrineholm

Igår var jag på Gabriels allsångskväll på Djulö i Katrineholm. Vilken höjdare! Vilken kvalitet! Vilken stämning!

Toppengäster (Magnus Carlsson, Carola, Carin Widén) och härliga allsånger, bra ljud och fin miljö. Entrén kostade endast hundra kronor för vuxna och femtio för barn. Lät man bara bli att köpa något att äta och dricka på plats så var det riktigt billigt.

Gabriel Forss ledde hela evenemanget med stor säkerhet och med en glädje som smittade av sig. Det finns ingen som helst anledning för Katrineholmarna att bege sig till Skansen för att sjunga allsång, allsången på Djulö håller samma kvalitet.

Jag hoppas verkligen Gabriel fortsätter med det här, sommar efter sommar efter sommar. Jag hoppas biljettpriserna fortsätter vara lika låga och jag hoppas Katrineholmarna fortsätter komma.

Bitvis lite väl mycket halleluja för min smak, men strunt samma. Halleluja på ni om det är vad som krävs för att evenemanget ska bli av.

Sen svider det lite förstås... Jag tänker på Liv i Parken. Allsången i stadsparken på måndagar som jag varit lite inblandad i. Det är ju ett allsångsevenemang som inte på långa vägar haft samma genomslagskraft i Katrineholm. Jag måste påminna mig om det inte alls handlar om samma sak. Liv i Parken är till för Katrineholms egna talanger, unga, gamla, proffs, amatörer. Vi har en heeelt annan budget och ja... Hur ska man säga?  Om Gabriels allsångskvällar är som en tjusig drink med parasoll så är Liv i Parken mer som en folköl. Och det är inget fel på något av dom... Både drinken och folkölen är nog så smaskiga en ljummen sommarkväll. Dock skall de icke intagas i för riklig mängd ty då blir man knäpp! Mohaha!!!

Premiär för Wistfjord

Nu har bandet Wistfjord haft sin premiärspelning. Vi gav oss själva absolut godkänt efteråt och det kändes riktigt bra i magen. Nu hoppas jag vi får spela tusen gånger till! Det är helt fantastiskt att få sjunga och uppträda tillsammans med människor man tycker om.


Så har vi kommit på att vi ska försöka lägga till en Di Levalåt till vår repertoar. Det skulle nog passa oss. Än så länge spelar vi Emil Jensen, Lisa Ekdahl och Fred Åkerström. Vackert, svenskt och med mening. Det är Wistfjords melodi!

wistfjord

Karin Bergfjord (piano), Jenny Wistbacka (sång), Krister Wistbacka (fiol).
Foto: Thomas Sjöstrand


Jag har misshandlat mina djur!!!

mus

Min man gjorde världens mest romantiska grej för några veckor sedan.
Han köpte dansmöss till mig! Två urgulliga små hannar. Jag blev så lycklig så jag nästan sprack!!!

Rätt snart började mössen slåss. Och här snackar vi inga pytteslagsmål inte. Här höggs det hejvilt så blodet rann. Vi fattade rätt snart att det inte skulle dröja förrän en av mössen skulle dö om vi inte gjorde något.

Jag undrade om det kunde bero på att det var två hannar. Men min man berättade att personalen i djuraffären sagt att det inte skulle vara några som helst problem att ha de två hannarna ihop. De hade ju växt upp tillsammans.

Min bästelibästaste kompis Therese kollade lite på nätet och det dröjde inte länge förrän hon fick reda på att det är hur korkat som helst att ha två hanmöss tillsammans. Dessutom heter det inte dansmöss. Dansmusen är en slags mus med något genetiskt fel som gör att de bara snurrar runt, runt, runt. Detta var alldeles vanliga tam-möss fast djuraffären felaktigt kallat dom dansmöss.

Vi särade på de två mössen och har nu två burar som står bredvid varandra. Inte riktigt som vi tänkt oss, men nu fick det bli så.

Vis av det som hänt tänkte jag att jag måste sätta mig in lite mer i hur man sköter de små liven på korrekt sätt. Och så kom jag på att vi ju har en liten sköldpadda och en salamander också. Kunde det vara så att vi fått fel information från djuraffären om hur dessa djur ska skötas också? Vi har nämligen köpt mössen, sköldpaddan och salamandern från samma djuraffär.

Jag kollade runt bland en mängd olika sidor på nätet. Och jo då... Visst har vi fått fel information. Om en mängd saker!

Till exempel är det jättedumt att ha salamandern och sköldpaddan i samma akvarium, fast personalen i djuraffären sagt att "Det kommer funka perfekt". Salamandern och sköldpaddan ska ha helt olika temperatur. Dessutom har de rekommenderat och sålt ett alldeles för litet akvarium till oss. Och maten de sagt ska funka hur fint som helst täcker inte alls upp djurens behov.

Ju mer jag sätter mig in i hur mina djur ska skötas desto mer frustrerad blir jag. Det är ju en miljon grejer att tänka på!

Jag blir så nedrans förbaskad på personalen i djuraffären. Naturligtvis tror vi som konsumenter på vad de säger! Det är ju deras jobb att informera, eller? Om det nu inte är deras skyldighet att berätta hur man tar hand om djuren de säljer så får de väl säga det. "Varsågod, köp ett djur hos oss, men du får själv ta reda på hur du ska sköta det!" För när de berättar vad djuren ska äta, hur varmt de ska ha det, hur ofta man ska göra rent hos dom och så vidare... Ja, då tror man ju på dom.

Suck...


Mätt så in i vassen

mat

Idag firade vi min härliga svärmor som behagat fylla hela 70 år!

Är det något släkten på min mans sida kan, så är det att laga mat! Jisses vad mycket underbart käk det fanns. Och jag åt... Och åt... Och för säkerhets skull åt jag lite till. Varför?!! Varför slutar jag aldrig äta i tid? Nu sitter jag här, mitt i natten, proppmätt... Urk...

Kalaset var trivsamt. Det spelades boule, krocket och någon slags hemmagjord vedtennis... Dispyterna i matcherna var många och det slängdes friskt med hårda ord. Av skratten från åhörarna att döma var nog grälen inte så allvarliga trots allt.

Själv avstod jag från spel och lekar. Jag fokuserade på ätandet... Urk... Jag förstår verkligen inte... Tror jag att det är sista gången jag får mat eller? Vad håller jag på med? Varför denna mängd?!! VARFÖR?!!

En av höjdpunkterna på festen var när min mans brorson Wille råkat kasta in en boll i vassen och lyckades hämta den genom att använda en surfbräda. Wille blev banne mig inte ens blöt! Respekt!

jagboulein i vassen

NÖDVÄNDIG INFORMATION

För att vara riktigt inne så räcker det inte med en vanlig text-blogg, nu ska man videoblogga också. Har hittat ett exempel från en tjejs blogg. Kolla in detta! Tänk så mycket livsviktig, nödvändig och utvecklande information vi kan förmedla nuförtiden! Vad gjorde vi innan videobloggen? Varför levde vi över huvud taget?

Klicka på bilden.

tjej

LIKT EN SLÄNDAS SPRÖDA VINGE ÖGAT SKÄLVER

slända

En slända hälsade på hemma hos oss idag. Det är väldigt passande eftersom jag går och sjunger på Fred Åkerströms visa "Jag ger dig min morgon" flera gånger varje dag. En av textraderna i den visan lyder "Likt en sländas spröda vinge ögat skälver". En mycket vacker textrad, men hjälp så svår den låten är att komma ihåg!

Det skulle vara bra om låten hade lust att fastna i skallen eftersom jag ska sjunga den i stadsparken nu på måndag. Uj, uj, uj, vilka bestyr jag har haft med herr Åkerströms underbara visa. För inte nog med att texten är jätteklurig att komma ihåg. Dessutom är det så himla svårt att fatta när man liksom ska sjunga! Antingen kommer jag in för tidigt eller för sent, hela tiden. Frustrationen har ökat för varje rep.

Karin Bergfjord har försökt coacha. "Tänk inte för mycket, sjung bara. Det är texten som är viktig." Jo, jag förstår i teorin, men i praktiken är det fortfarande näst intill omöjligt. Så igår när vi repade och jag analyserade för tusende gången varför jag aldrig kommer in perfekt så sa Karin "Det vore lättare om du inte var så begåvad." Den ni! Hi, hi.

Det är jag, Karin Bergfjord och min pappa som ska framföra "Jag ger dig min morgon" och två andra dundermysiga låtar. Jag hoppas det går bra. Sländan är nog ett gott tecken. Jag hoppas det.

wistfjord

Wistfjord och sovande barn

Idag har varit en fantastisk dag. Jag har sett Sven Boräng i en härlig barnteater (arrangerad av Katrineholms teaterförening där min man är ordförande). Jag har målat på vårt hus. (Ja, inte mitt och Svens hus alltså...) Jag har repat med Wistfjord. Jag har varit barnvakt åt min mysiga systerdotter Malin. Jag har ätit på restaurang. Jag har varit på bio, Harry Potter och halvblodsprinsen. Och det allra mysigaste var när jag passade lille Liam, så att hans mamma (min bästelibästaste bästis Therese) skulle få se teater. Liam somnade nästan med det samma i min famn och jag bara satt och njöt av livet.

liamwistfjordthomassvensven

Såna här dagar gör att lyckan liksom svämmar över i magen och jag tror nästan jag är ledsen. Är det inte märkligt så säg?

Högt va?!

målar

Jag har ju redan skrytit
(skrutit?) om hur högt jag vågar klättra när vi fixar vårt hus. Och jag fick så mycket beröm förra gången så jag kan inte låta bli att visa hur himla högt jag klättrade idag! Rekord!

Men det är bra läskigt alltså. Fy bubblan.

Så när jag stog där och målade som bäst, ja då kom regnet. Det var bara att plocka ihop grejerna och bege sig ner.

Dagens roligaste händelse har inget med målning att göra. Men väl med husfixeri. Jag och min make körde inte mindre än tre kärrlass till tippen idag. När vi var där tredje gången gick jag omkring med en tom målarburk i näven och försökte liste ut var jag skulle lägga den. Då kom en man i blåställ fram till mig och frågade var han skulle lägga ditten och datten. Han trodde jag jobbade på soptippen. Hi, hi. Jag var klädd precis som på fotografierna här. Ser jag väldigt soptippsarbetande ut tycker ni?

målar

TÄVLING

Nu jädrar är det tävling!!!

knöl

Jag har en knöl i skallen.
Knölen är ungefär lika stor som en rejäl kikärta och ligger precis under huden. Halvhård, inte stenhård, men heller inte mjuk. Huden ovanpå är inte irriterad, röd eller så. Jag har haft knölen i minst tre veckor. Den har inte ändrats något under den tiden. Det gör lite ont, men inte alls mycket. Är mest vansinnigt obehagligt och äckligt.

I morgon (måndagen den 13 juli) ska jag ringa vårdcentralen för att få den kollad.

Men ni har en möjlighet att ställa diagnos före doktorn! Vad tror ni att knölen är för något?!!

Skriv en utförlig diagnos och ni har möjlighet att vinna en VIP-plats på premiären av Teater Orkas kommande föreställning som har premiär i Katrineholm i november. Vinnaren blir den som antingen kommit närmast i sin diagnos eller den som har det mest fantasifulla svaret!

Sätt igång! Gissa! Man får ha med hur många bidrag som helst i tävlingen!

Kom igen! You can do it!

Tävlingen är slut när jag (i samråd med teater Orkas producent Annicka Halvarsson) utsett en vinnare.

Vinnaren är utsedd. Grattis Tess!!!


Fotomodell Malin

För några dagar sedan for jag iväg och fotade min systerdotter Malin. Några av bilderna blev jag absolut nöjd med. Vad tycks?!

malinmalinmalinmalinmalinmalinmalin

Utkastet är klart

Nu är första utkastet till Teater Orkas nya pjäs klart. Usch, det är så sorgligt... Jag skrev alldeles nyss de sista replikerna... Och jag känner en klump av sorg i magen. Inte för att utkastet är klart, utan för att det är så synd om karaktärerna. Åh, jag hoppades faktiskt att pjäsen skulle sluta med lite mer hopp, men det blev inte så.

Det är märkligt när jag skriver. Säkert inte så ovanligt. Jag har en ram, en grund att stå på. Jag vet ungefär vad som ska hända, från början till slut. Sen låter jag karaktärerna få liv och så får dom hjälpa mig att ta historien från A till B. Och på vägen hinner det hända så himla mycket.

Ibland blir jag frustrerad över hur trista figurerna är. Då får jag krysta fram något som ger dom en skjuts mot rätt håll. Men ibland tar karaktärerna fart alldeles själva och gör helt absurda och totalt fantastiska saker som jag aldrig kunnat hitta på själv!

Då kan jag sitta och skratta vid datorn, åt de tokigheter som figurerna gör. Eller så blir jag alldeles ledsen, om det händer något sorgligt. Det är coolt. Riktigt coolt.

Nu har jag alltså låtit karaktärerna i pjäsen Stormen Johanna och Mormors Öga hjälpa mig att skapa en historia som faktiskt löper från A till B två gånger, samtidigt. Det ni!!!

Skådespelare:
Jeff Lindström
Lotta Asplund
Agneta Welander
Therese Fasth

Producent:
Annicka Halvarsson

Scenografi:
Anja Rockborn

Manus/Regi:
Jenny Wistbacka

Premiär:
November 2009 (hoppas vi...)
orka

GHOSTBUSTER PÅ TAKET

Visst påminner jag en smula om en Ghostbuster när jag tvättar vårt hus?

hustvätthustvätthustvätt

Jag och Thomas har äntligen påbörjat operation "väggmålande". Detta är tredje sommaren vi bor i huset. Och egentligen borde operationen startat redan första sommaren... Men, bättre sent än aldrig!

Jag får lite känslan av att vi bara leker när vi håller på. För inte är vi så vuxna, mogna, förståndiga att vi kan måla ett hus? Vi borde egentligent inte få äga ett hus över huvud taget! Vi är ju bara... små barn? Jädra puckobank att bevilja oss ett lån liksom!

Nu håller mina dansmöss på att slåss igen. Dom ska jag berätta mer om snart...


Konst i Köpenhamn

När jag var i Köpenhamn för någon helg sedan så fick jag syn på en härlig installation.

Here he is... Mr Sandman!

sandman

En skulptur, helt gjord i sand. Jag älskar att planlöst ströva omkring och upptäcka såna här grejer. Det är näring för själen!

PERFEKT MARSHMALLOW

Läste i Ankis blogg idag. Där visar hon bilder på sina tafatta försök att få till fint grillade marshmallows. 

Hörrdu Anki... Kolla in detta foto (taget av Therese Fasth). Denna marshmallow, som är grillad till fulländning, intogs för några dagar sedan utanför en stuga i Lerbo. Jag tror det var Therese som grillade just denna marshmallow. Men vi var fler som fick till det kan jag lova.

marshmallow

Det handlar om teknik och tålamod Anki... Teknik och tålamod...

(Om man kisar lite så kan man se min suddiga gestalt i bakgrunden)

Signspotting i Köpenhamn

porn

I helgen var jag i Köpenhamn tillsammans med min mor och min son. Vi hade massa skoj ihop. Bland annat snubblade vi in på en extremt rolig utställning på Ströget. "Signspotting". Massa skyltar som en snubbe hittat, på riktigt, ute i vida världen!

Kolla in bara!

anusbaldnesscccno killingsovande polis

RSS 2.0